De makers

Nenad Fišer schreef het script van Brood & Dood (oorspronkelijk Death & Breakfast). Hij is afkomstig uit Sarajevo, waar hij in de tijd van Joegoslavië  docent filosofie was aan de universiteit. Hij schreef theaterstukken, korte verhalen en series voor de Joegoslavische televisie.
“Voor mij was het oude Joegoslavië een beschavingsmodel. Het toonde hoe mensen konden samenleven. Dat is (…) omgeslagen in het tegendeel.”
Sinds 1993 woont Nenad Fišer in Nederland. “Waar je schrijft is onbelangrijk. Ik maak deel uit van een wereldcultuur.”

Het oorspronkelijk Engelstalige script (titel: Death & Breakfast) is vertaald door theatermaakster en dramaturge Marjolein Bierens.

musiciMile Lukić schreef de muziek voor Brood & Dood en heeft een hoofdrol in de uitvoering, als zanger en gitarist. Hij is geboren, getogen en muzikaal geschoold in Sarajevo waar hij politieke wetenschappen en journalistiek studeerde, als journalist werkte maar ook als popartiest furore maakte. Zijn lied Javi Se werd een wereldhit, uitgevoerd tot in Zuid-Afrika toe. Toen brak de oorlog uit. Aangekomen in Nederland bouwde hij een nieuwe carrière op als zanger-gitarist en als componist. Hij is al jaren actief in de Nederlandse muziek- en theaterwereld, hij trad op met ®chestra, het Colourful City Koor (waarmee hij zijn oude hit nog eens uitvoerde bij Barend & van Dorp). Naast zijn compositiewerk en gitaardocentschap heeft hij zijn eigen LUKIĆ kwartet. Met de uitvoering van Brood & Dood gaat een lang gekoesterde wens in vervulling: een eigen rol in de integrale uitvoering van zijn composities voor Brood & Dood.

reggiseurAlbert Hoex, regisseur van de voorstelling Brood en Dood, was onder andere twintig jaar artistiek leider van muziektheater De Plaats in Arnhem. Een gezelschap dat in die twintig jaar spraakmakende voorstellingen op locatie in heel de regio Oost Nederland realiseerde, zoals die in en rond de voormalige Honig fabrieken in Nijmegen, 2013. Hij legde zich met De Plaats toe op een interdisciplinaire aanpak van de podiumkunsten in de openbare ruimte. Eind 2018 nam hij afscheid van De Plaats en sinds begin 2019 leidt hij het muziektheaterensemble Rood Mos, waarmee hij scheppingsverhalen en ontstaansmythen uit alle culturen van de wereld bijeen brengt en tot muziektheater maakt.

musiciJohnny Rahaket, violist, dirigent, uitvoerend musicus en muzikaal leider, is een muzikale én theatrale omnivoor. Hij studeerde viool aan de conservatoria van Utrecht en Keulen, was concertmeester van het Riciotti Ensemble, speelde bij het Bewegingstheater (Bewth), het Internationaal Danstheater, richtte de meer-dan-multiculturele band ®chestra op en dirigeert o.a. het Colourful City Koor. De concerten die hij organiseert, in schouwburgen, Stevenskerken, oude fabrieken en Boskapellen zijn juwelen van muzikaliteit, theater én diversiteit – en steevast druk bezocht.

 

musiciGerie Daanen, accordeonist en arrangeur, studeerde aan de conservatoria van Tilburg en Kopenhagen, ontving de Prix d’Excellence in 1981, speelde als gastsolist bij symphonie-orkesten, in kamermuziek-ensembles en bewoog zich in de jazz en wereldmuziek. Hij was als docent verbonden aan de conservatoria van Tilburg, Zwolle en Rotterdam en aan de Lindenberg in Nijmegen. Hij speelt al jaren mee in ®chestra. Voor het ensemble én voor het koor van Brood & Drood maakte hij de arrangementen en bovenal: hij maakt deel uit van het ensemble.

De productie

Projecthouder is Bureau Wijland voor diversiteit en duurzaamheid, directeur Qader Shafiq coördineert het project samen met Johnny Rahaket (zie hierboven) en Guus de Klein, voormalig directeur van Circus Colourful City.

Beeld, logo en grafische vormgeving: Amir Fahimnia, Faktor 22

Kaartverkoop via Ticketservice Ik Ben Aanwezig, coördinatie: René Pennock

Productieleidster Helga Verheugd is een creatieve allrounder. Ze was  programmamaker bij het Steigertheater en Lindenberg Theater in Nijmegen. Als freelancer organiseerde zij projecten bij muziektheater De Plaats in Arnhem en locatietheaterfestival De Oversteek. Sinds 2018 is zij verbonden als programmacoördinator bij stichting De Vrolijkheid; een organisatie die kunstzinnige activiteiten aanbiedt aan kinderen op azc’s. Daarnaast is zij yoga- en dansdocent bij onder andere Yogapoint in Nijmegen en Spirare in Venlo.

Femke Ratering heeft mode gestudeerd aan de kunstacademie te Utrecht en werkt nu al 20 jaar als theaterkleding, ontwerpster en scenograaf.
Opdrachtgevers waar ze vaak voor werkte zijn o.a.: Muziektheater De Plaats, Kwatta, Artez afdeling dans, Greppel, Dirk Schelen.
Naast haar werk in theaters geeft ze in Nijmegen naai- en ontwerp-lessen aan volwassenen en kinderen in haar atelier in de Zeepfabriek en ook regelmatig voor b.v. NSG Groenewoud, Jeugdgevangenis de Hunnerberg en de Lindenberg.

 

Hoi, mijn naam is Henri Doeleman, ik heb 3 fantastische dochters, 1 lieve zus en ik woon in Elst.
Op mijn 5e verjaardag kreeg ik mijn eerste instrument, een elektronisch luchtorgel. Rond mijn tiende begon ik te experimenteren met een 4-track recorder en ontdekte al snel de Atari 1040st computer om met MIDI op te nemen. Er ging een nieuwe wereld voor mij open.
Na verschillende omzwervingen in de muziek ging ik naar het conservatorium in Utrecht HKU (kunstmedia en techniek). Mijn hobby werd mijn beroep. Mijn droom is om muziek te schrijven voor kinderfilms, theater en videogames.

Hier zijn de acteurs en…

Sirarpi Movsisyan

Anwer Alhussein

Wisanne van Nielen

 

 

 

 

 

Maher Hajj Kaddour

Riet van Dorst

Shaheer Alzir

 

 

 

 

 

Loes Eikelenboom

Kiki Cramer

 

 

Hermine Huisman

 

 

Guidado Koita

Fred Uit het Broek

 

 

 

Bertie van der Bom

 

 

 

 

 

Nanda Wintjes

En last but not least: het Colourful City Koor
zingt voor Brood & Dood

Corona maakt het vooralsnog onmogelijk op de planken te zingen. Maar er is een alternatief…
Het Colourful City Koor (75 stemmen!) gaat zijn partij tevoren opnemen en deze opnamen worden geïntegreerd in de voorstelling.